Edumar Metaalbewerking

"Xaam zorgt
voor alles."

Eduard en Marius Wijlaars

Of het nu een lollymachine of een operatierobot is, dikke kans dat er onderdelen van Edumar in zitten. Het metaalbewerkingsbedrijf uit Someren maakt sinds 1995 machineonderdelen voor allerlei bedrijven. Aan het roer staan de broers Eduard en Marius Wijlaars. Sinds afgelopen zomer ligt hun dak vol met zonnepanelen van Xaam. Marius: “We hebben er geen omkijken naar en het levert ons nog geld op ook. Beter kan toch niet?”

3.500 m2 dak verhuurd

975 zonnepanelen

Duurzaam dak
In 2017 is Edumar verhuisd naar een ander pand. Marius: “Omdat het nieuwbouw was, hebben we het meteen goed aangepakt. Zo is overal ledverlichting geplaatst. En in de constructie is al rekening gehouden met de plaatsing van zonnepanelen. Want dat waren we sowieso al van plan. We vinden het niet meer dan normaal om met het milieu bezig te zijn. Afvalscheiding, duurzame koffiebekers, dat soort dingen. Maar het effect van zonnepanelen is natuurlijk nog veel groter.”

 

“Bijna alle energie die we verbruiken, komt nu van de zonnepanelen”

 

Geen gedoe
Na de verhuizing is het balletje snel gaan rollen. “Onze contactpersoon bij Xaam, Paul Fondon, heeft eigenlijk alles geregeld. Voor ik het wist, lagen er 975 zonnepanelen op ons dak. Gratis en voor niets”, lacht Marius. In totaal verhuurt Edumar 3.500 m2 dak aan Xaam. “Heel fijn dat je zelf niets hoeft te regelen. En dan krijg je nog huurgeld ook. Je zou wel gek zijn om het níet te doen.”

 

“Je zou wel gek zijn om het níet te doen”

 

Schone energie
“Maar het mooiste vind ik dat we met die panelen zoveel schone energie opwekken. Want onze machines draaien dag en nacht non-stop, de hele week door en dat kost natuurlijk heel veel stroom”, zegt Marius. “Bijna alle energie die we verbruiken, komt nu van de zonnepanelen. En daar hoeven we helemaal niets voor te doen.”

Een aanrader
Marius is blij met Xaam. “Tot nu toe bevalt de samenwerking prima. We hebben goed contact en alles is vlot en soepel geregeld. Ik heb andere bedrijven in de buurt aangeraden om ook zonnepanelen te laten plaatsen. En als wij in de toekomst gaan uitbreiden, laten we het nieuwe dak ook meteen weer vol leggen. Daar hoeven we niet lang over na te denken.”