Maatschap Verhees

"Het kost niks
én levert geld op".

Bart Verhees

Duurzame varkenshouderij

Maar liefst 15.000 m2 dakoppervlak heeft de varkenshouderij van Bart en Theo Verhees. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te weten dat daar heel veel zonnepanelen op kunnen. Bart: “De teller staat nu op 9.000. Die leveren een enorme berg energie op. Veel meer dan we zelf nodig hebben. Naast varkenshouder zijn we nu dus eigenlijk ook energieproducent.”

10.000 m2 dak verhuurd

9.000 zonnepanelen

“We hadden en hebben er totaal geen omkijken naar. Ideaal.”

“Naast varkenshouder zijn we nu ook energieproducent”

 

Mest verwerken

De broers Bart en Theo werken sinds 1982 in het bedrijf, dat toen nog van hun vader was. Inmiddels zijn zij samen de baas en hebben ze vier medewerkers in dienst. Bart: “We hebben 1.000 zeugen die samen ongeveer 34.000 biggen per jaar voortbrengen. Daarnaast hebben we nog 9.000 vleesvarkens”, vertelt Bart. “De mest die onze varkens produceren, verwerken we zelf tot een kunstmestvervanger voor melkveehouders in de buurt. En een deel gaat als compost naar het buitenland.”

“Met zonnepanelen verkleinen we onze CO2-footprint”

 

Nieuwe stallen

“Ook bestaat het voer voor onze varkens voor 75% uit restproducten van de voedingsmiddelenindustrie. We vinden het namelijk belangrijk dat onze CO2-footprint zo klein mogelijk is. Dat is ook een van de redenen waarom we in 2011 vijf nieuwe, duurzame stallen hebben gebouwd. Daarin gebruiken we bijvoorbeeld geen gas maar houtsnippers, en hebben we luchtwassers geplaatst. Die zuiveren de lucht van fijnstof en ammoniak.”

Goed idee

“Toen we in contact kwamen met Xaam hadden we zelf al 2.300 zonnepanelen geïnstalleerd. Zij wilden die panelen graag van ons overnemen. En ook de rest van ons dak huren, om er nog eens 6.700 extra panelen op te kunnen plaatsen. Leek ons meteen een goed idee. Het kost ons niets en we verdienen er zelfs aan. Wat ook meespeelde, is dat we nog geen opvolger hebben voor ons bedrijf. We zijn 57 en 58, dus we gaan niet nog twintig jaar door. Maar als we nu nog investeren in 9.000 zonnepanelen, wordt de eventuele verkoopprijs natuurlijk ook een stuk hoger. Dat willen we niet.”

Alles geregeld

“Xaam heeft alles geregeld. We hadden en hebben er totaal geen omkijken naar. Ideaal. En ik vind het mooi dat we zo bijdragen aan het groene imago van de sector. Want agrarische bedrijven zijn vaak een stuk groener dan gedacht.”