Witlofkwekerij LOF.

"Door Xaam hoeven we niet bij de bank aan te kloppen".

Hugo Jongejan - Mede-eigenaar

Zeg je witlof, dan zeg je Witlofkwekerij LOF. Het familiebedrijf uit Flevoland bestaat al 40 jaar en is koploper in de witlofbranche. Telen, produceren, koelen, innoveren – ze doen het allemaal. En altijd met respect voor het product en het milieu. Want LOF. vindt circulair werken belangrijk. Net als wij. Een goede reden voor een samenwerking. Sinds 2015 verhuurt LOF. 10.500 m2 dak aan ons, en dat werpt z’n vruchten af voor de kwekerij. Mede-eigenaar Hugo Jongejan: “We besparen nu belachelijk veel energie.”

10.500 m2 dak
5.750 zonnepanelen
Dakhuur
Energiebesparing
Asbestsanering

“We kunnen nu meer investeren in onze core business”

Schitterende zonnepanelen
Op de daken van de LOF.-locatie in Espel liggen 5.750 zonnepanelen te schitteren. “En het dak van onze koelvrieslocatie in Creil ligt ook al vol”, vertelt Jan de Vries, grondlegger van LOF. Hoe dat is gekomen? Hugo Jongejan vertelt: “Iemand uit ons netwerk kende Xaam (toen nog Agreco). Die zouden gratis onze asbesthoudende daken vervangen en zonnepanelen erop plaatsen. En het zou ons niets kosten. Sterker nog, we zouden eraan verdienen. Jan had zoiets van ‘Het lijkt wel Sinterklaas’. Haast te mooi om waar te zijn.”

 

Snel geregeld
“Maar toen Maurice van Xaam langskwam, was het meteen goed”, gaat Hugo verder. “Hij berekende wat de panelen ons zouden opleveren en Xaam nam inderdaad alle kosten van het dak voor hun rekening. Ook zouden ze ons maandelijks dakhuur betalen. Daardoor konden wij ons geld in onze core business steken en hoefden we niet aan te kloppen bij de bank. Verder was het ook nog eens goed voor het milieu. Toen was het natuurlijk snel geregeld.”

 

Groene gedachte
Samenwerken met Xaam past bij de duurzame – of beter gezegd groene – gedachte van LOF. Hugo: “Eigenlijk vind ik ‘duurzaam’ een jeukwoord. Voor ons is het gewoon logisch, we zijn er al 10 jaar mee bezig. We gebruiken restwarmte, vangen regenwater op, verkopen wortels als veevoer”. “Bij ons gaat bijna niets in de kliko”, vult Jan aan. “Naast de zonnepanelen op de daken hebben we ook extra dikke panelen op ons koelhuis. Daardoor blijft het zelfs in de zomer onder 0°C, en besparen we enorm veel energie.”

 

 

Win-winsituatie
Jan en Hugo zijn het erover eens: de samenwerking met Xaam is een win-winsituatie. LOF. houdt geld over voor de groei van het bedrijf en samen maken we de wereld groener. “Eigenlijk is het heel positief allemaal. Xaam is lekker hands-on en de zonne-energie en dakverhuur werken voor ons. Natuurlijk ben je wel een beetje sceptisch als iemand met zo’n aanbod komt, maar het is echt een goede formule.”